Ha Számít Az Ár, Velünk Jól Jár!

Eladó lakások Budapest 19. kerület

19. kerületi hírek

19. kerület története

 XIX. KERÜLET TÖRTÉNETE RÖVIDEN:  

Budapest XIX. kerülete 1950. január 1-jével jött létre az addig önálló megyei városból, Kispestből, melyet akkor számos más Budapest környéki településsel együtt Budapesthez csatoltak.
Városrészek: Kispest és Wekerletelep.
Irányítószámok: 1191–1196- ig;   Teljes népesség: 60 731 fő (2016. jan. 1.);   Népsűrűség: 6475 fő/km²;   Területe: 9,38 km²

A lakásínség enyhítésére, korszerűsítésére 1949–1964 között megépült az „Élmunkás” lakótelep, majd 1977 és 1986 között épült a kerület központjában található lakótelep. A kerülethez Budapest két városrésze tartozik, Kispest és Wekerletelep. Az önkormányzati dokumentumokban rendszeresen a következő felosztás szerinti városrészek is szerepelnek: Wekerletelep, Kispest Lakótelep, Kispest Kertváros, Felső-Kispest, Hagyományos Kispest.

Az 1970-es évek közepén Kispest új központja az Üllői út (akkor Vörös Hadsereg útja) két oldalán alakult ki. A metró harmadik vonalának kiépítése után a belváros és a kerület között gyors és közvetlen kapcsolat jött létre. A főváros általános rendezési terve egyrészt ennek köszönhetően, másrészt a település erre alkalmas jellegének következtében itt jelölte ki a dél-pesti városközpont helyét. Az Üllői út mentén összesen 125 hektár területen, lebontásra került 4076 lakás, melynek helyén a hagyományos kertvárosi környezetbe nem illő 12.100 panellakás épült fel, öt és tizenegy szintes házgyári építményekben. Az 1990 utáni fejlesztési programoknak köszönhetően az aszfaltozott utak és a csatornázottság aránya csaknem 100%-ra emelkedett, és teljessé vált a telefon és a kábel TV hálózat kiépítettsége is.

A fejlődés az elmúlt években is folyamatos volt. Kispest területén megépült két modern bevásárlóközpont, az Europark és a Köki Terminál.vissza